Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Gesprek met dader kan slachtoffer ongeluk helpen

Herstelbemiddeling niet alleen in strafrecht

Herstelbemiddeling, ook wel mediation in strafrecht genoemd, is bezig een plaats in het Nederlandse bestel te krijgen. Een gesprek tussen dader en slachtoffer kan helpen het gebeurde een plaats te geven. Meewerken aan mediation in strafrecht kan bovendien voor de dader betekenen dat hij geen strafblad krijgt.

Herstelbemiddeling na een ongeval

Voor mensen die slachtoffer zijn van een door iemand anders veroorzaakt ongeval kan het enorm helpen om in gesprek te gaan met  de veroorzaker van het ongeval. In de regel gaat het dan om verkeersongelukken, maar te denken valt bijv. ook aan ongevallen in de werksfeer.

Eerst verwachtingen inventariseren

Voordat het tot een gesprek komt gaat de bemiddelaar (mediator) met partijen afzonderlijk in gesprek.  Hij vraagt gegevens en inventariseert de wederzijdse verwachtingen.

Samen in gesprek of toch een brief?

Na de inventarisatie worden de wensen van beide partijen besproken. Willen ze met elkaar in gesprek? Of toch liever een brief schrijven?

Als dader en slachtoffer bij elkaar in de buurt wonen

Als dader en slachtoffer bij elkaar in de buurt wonen kan dat de gevoelens van woede en verdriet versterken.  Daders worden genegeerd. Slachtoffers hebben het gevoel dat de dader wel zomaar met zijn leven door kan gaan.

Veilig verkeer Nederland voorstander van herstelbemiddeling

Veilig Verkeer Nederland juicht herstelbemiddeling toe. Het kan volgens een woordvoerder zowel slachtoffer als dader helpen om te begrijpen hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren.

bron: Stentor

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bel mij terug