Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Hadden ze dat niet samen kunnen oplossen?

Rechter schroeft decibellen in Oss terug

In Oss hebben omwonenden bezwaar gemaakt tegen het besluit van de burgemeester een muziekfestival toe te staan op Hemelvaartsdag.

Ze beriepen zich op een veel gehanteerde nota over evenementen. In die nota wordt een maximale geluidsbelasting van 75 decibel “op de gevel van de woningen” aanvaardbaar geacht.

Artiesten wilden stoppen

Hoe hard is dat dan? 75db komt overeen met het geluid van een druk restaurant. Of een straaljager op 3000 meter hoogte.  Bij het hanteren van deze norm zou de muziek nauwelijks in staat zijn het festivalrumoer te overstemmen. Toen door omstandigheden bij een voorgaande editie het geluidsniveau tot 75dB moest worden teruggebracht dreigden de artiesten het optreden te stoppen omdat dit “geen zin had”

Extra afspraak: geluidwerend doek

Een geluidproductie van 85 dB zou het ‘absoluut minimumniveau’ zijn voor de artiesten. Die straaljager vliegt dan over op 1500 meter hoogte.  De rechter heeft nu besloten dat het geluidsniveau “op de gevel”  daar niet boven mag komen. Door gebruik te maken van een geluidwerend doek kan dit nog met 5 dB worden teruggebracht.

Waarom een rechtszaak?

Wat ons verbaast in deze zaak is dat meteen gekozen is voor een gang naar de rechter. De nu gekozen oplossing had toch prima in gezamenlijk overleg kunnen worden gevonden?

Bij mediation geen winnaars en verliezers

Of het nu gaat om een muziekfestival of een ander evenement: er zal altijd sprake zijn van een zekere mate van tegengestelde belangen. Dat speelt bijna altijd op lokaal niveau, in de plaatselijke gemeenschap. Als in een dergelijke situatie voor mediation wordt gekozen kan samen een oplossing worden gevonden die voor alle partijen acceptabel is. Dat kunnen ook heel onorthodoxe en creatieve oplossingen zijn: partijen bepalen zelf wat ze afspreken!

Bron: gemeente.nu

 

 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bel mij terug