Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Mediation bij een arbeidsconflict

arbeidsconflict oplossen mediation

Mediation bij een arbeidsgeschil

Het kan zo maar  gebeuren: een conflict op het werk.  En dat kan hoog oplopen.  In veel gevallen kiest de werknemer er voor om zich ziek te melden bij een arbeidsconflict.  Maar liefst 25% van het verzuim is het gevolg van een arbeidsconflict.  Soms kiest de werknemer er voor om ontslag te nemen. Of dringt de werkgever aan op het vertrek van de medewerker.  De vraag is of het altijd moet uitlopen op ontslag. Dat blijkt in de praktijk lang niet altijd nodig. Praten kan ook heel goed werken. Onze ervaring is dat in ruim 80% van de gevallen het probleem wordt opgelost.

Conflict op de werkvloer is kostbaar

Op het moment dat werkgever en werknemer niet meer goed samen kunnen werken verandert de sfeer op de werkvloer op een negatieve manier. De productiviteit daalt.  Dat kost geld. Echt heel veel geld gaat het kosten als er advocaten worden ingeschakeld en een gerechtelijke procedure wordt gestart.  Bovendien leidt zo’n procedure in de regel tot verharding van de standpunten en raakt een oplossing verder uit zicht.

Arbeidsmediation: herstel of exit

Bij een arbeidsconflict zijn twee soorten mediation mogelijk: herstelmediation en exit-mediation. Bij herstelmediation kiezen partijen ervoor om de relatie te herstellen. Een exit-mediation is gericht om het einde van de arbeidsovereenkomst: partijen willen uit elkaar.

Wat is herstelmediation

Een slechte verhouding of samenwerking op de werkvloer kan leiden tot een serieus arbeidsconflict. Vaak blijkt dat er niet écht gesproken is over de achterliggende oorzaken. Door bij de mediator aan tafel dat wél te doen horen mensen soms voor het eerst wat de ander nu echt dwars zit. De mediator zorgt ervoor dat iedereen evenveel aan bod komt.  Zo kan er weer ruimte komen voor normaal contact. Mensen kunnen dan weer verder en onze ervaring is dat het arbeidsgeschil daarmee meestal is opgelost.

Wat is exitmediation

Niet alle problemen op de werkvloer zijn op te lossen. Soms is het beter de arbeidsrelatie te beëindigen.  Dat gebeurt steeds vaker via exit-mediation. Onder leiding van de mediator onderhandelen werkgever en werknemer over de voorwaarden van het vertrek. De afspraken worden in een vaststellingsovereenkomt opgenomen. Na ondertekening is de mediation afgerond en is er sprake van een ontslag met wederzijds goedvinden. Zo neem je op een nette manier afscheid van elkaar zonder dat je naar de rechter gaat.

Heb jij een arbeidsconflict?

Neem meteen vrijblijvend contact op! Wij informeren je graag.

https://www.veldink-partners.nl/contact/\

 

bron: gecertificeerde mediators

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bel mij terug