Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Partneralimentatie naar vijf jaar?

Voorstel beperking partneralimentatie tot vijf jaar

In het verleden is al vaker geprobeerd de maximale termijn waarin partneralimentatie moet worden betaald aan de ex-partner terug te brengen tot vijf jaar in plaats van de huidige twaalf jaar. Drie partijen in de Tweede Kamer pakken dit opnieuw op. Er is al langere tijd discussie over de regels voor alimentatie.

Of toch twaalf jaar alimentatie betalen aan je ex?

Er zijn verschillende argumenten aan te voeren om voor of tegen een dergelijke wetswijziging te zijn. Voor aanpassing pleit dat de maximale termijn van 12 jaar als wel bijzonder knellend kan worden ervaren en de betalende ex-partner belemmert in het opbouwen van een nieuwe toekomst.

Daartegenover is te stellen dat partijen destijds vaak zelf keuzes hebben gemaakt voor wat betreft de verdeling van de gezinstaken als het gaat om het verwerven van inkomen en zorgtaken. Dat kan betekenen dat de zorgende partner een forse achterstand op de arbeidsmarkt heeft, die niet zomaar is in te lopen. Anderzijds mag er ook wel sprake zijn van een inspanningsverplichting om te proberen zo snel mogelijk in het eigen onderhoud te voorzien.

Zelf afspraken maken over alimentatie

Veel factoren die een rol spelen dus. Belangrijk blijft dat u in principe vrij bent zelf afspraken te maken over de duur en hoogte van de alimentatie. De algemeen gehanteerde normen spelen daarbij op de achtergrond wel mee, maar of u nu afspreekt tien jaar alimentatie te betalen of maar twee jaar: u bent vrij in het maken van afspraken. Er kunnen tenslotte veel meer zaken een rol spelen dan alleen inkomen. Denk aan de zorg voor een kind met een beperking, een handicap van de partner maar ook een eigen vermogen of een te verwachten nalatenschap.

Partijen willen in bepaalde situaties nog wel eens een uitzondering maken als er bijvoorbeeld jongere kinderen zijn of als de pensioenleeftijd voor de minst verdienende partner al dichtbij is waardoor hij of zij weinig kans heeft om betaald werk te vinden.

Hulp bij afspraken over alimentatie

Wij hebben ruime ervaring met het opstellen van alimentatieberekeningen, complex of eenvoudiger, begeleiding daarbij voorkomt onnodige problemen voor de toekomst. Neem gerust contact met ons op. Dat kan bijvoorbeeld ook als de omstandigheden gewijzigd zijn en u zich afvraagt of herziening van de alimentatie mogelijk is.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bel mij terug