Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Mediator begeleidt agrarische bedrijfsovername

Mediator begeleidt bedrijfsovername

Dick Veldink heeft ruime ervaring in de – complexe – problematiek van bedrijfsovername in de familiesfeer. De complexiteit zit daarbij enerzijds in de onderlinge verhoudingen. Wie neemt het bedrijf over? En wat krijgen de broers/zussen? Welke beloning moet er worden betaald voor meewerken op het bedrijf? Anderzijds is daar het financieringsprobleem. Het is goed te zien dat deze problematiek nu erkend wordt en maatregelen worden getroffen om jonge boeren daarbij te ondersteunen. Rijksoverheid.nl bericht daarover het volgende:

Minister steunt jonge boeren bij bedrijfsovername

Om ervoor te zorgen dat onze voedselproductie ook voor de toekomst gegarandeerd blijft, investeert het kabinet in jonge boeren die een agrarisch bedrijf willen starten of overnemen. Minister Schouten: ‘Veel jonge mensen die graag een boerenbedrijf willen beginnen of overnemen staan voor grote beslissingen. Naast de vraag ‘kan ik dit opbrengen en een redelijk pensioen voor mijn ouders betalen’ ligt ook de vraag over de nodige investeringen om een bedrijf klaar te maken voor de toekomst op tafel. Dat zijn besluiten die niet lichtvaardig genomen worden. Garantieregeling voor bedrijfsovername jonge boeren Hiervoor is in totaal €75 miljoen uitgetrokken. Er wordt een Garantieregeling Vermogensversterkende Kredieten (VVK) in het leven geroepen waardoor het voor financiers aantrekkelijker wordt leningen te verstrekken aan jonge boeren die een bedrijf starten of overnemen en willen investeren in innovatie of duurzame bedrijfsontwikkeling. De garantieregeling werkt drempelverlagend voor financiers omdat het Rijk garant staat.

Agrarische bedrijfsovername grote beslissing

Van het totaal beschikbare bedrag wordt €11 miljoen – op verzoek van de boeren zelf – bestemd voor het opzetten van een opleiding- en coachingstraject bij het proces van overname. Het kabinet wil mensen bijstaan in het maken van de voor hen juiste keuzes en daarbij tegelijkertijd bijdragen aan innovatie en aan duurzame bedrijfsvoering. Met de Garantieregeling VVK kunnen zoveel mogelijk jonge boeren voor een langere tijd gebruik maken van deze regeling.’ Familieverhoudingen spelen belangrijke rol bij agrarische bedrijfsovername Het overnameproces van gezinsbedrijven binnen de familie kan gevoelig liggen. Zowel familie- en bedrijfsbelangen spelen mee. Het belangrijkste besluit is de bepaling van de overnamewaarde van het bedrijf. Vragen als ‘wat krijgen eventuele broers en/of zussen mee? Is er vertrouwen in de bedrijfsopvolger? Is de overnameprijs voldoende voor de oudedagvoorziening van de ouders? En wordt hem/haar wat gegund?’ De overnameprijs ligt namelijk vaak onder de marktwaarde. Coaching kan helpen bij het beantwoorden van deze vragen.

Agrarisch mediator Meppel

Dick Veldink is – onder meer – agrarisch mediator. Hij is goed thuis in de agrarische wereld en weet welke – vaak onuitgesproken – kwesties een rol kunnen spelen als het gaat om het overnemen van het familiebedrijf. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie!

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bel mij terug