Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Scheidende rechter: mediation beter dan strijd

Mediation in strafrecht

Denk eerst eens even na…

Vertrekkend rechter Jan Wolter Wabeke (70) constateert in een interview in Trouw (30 november 2018) dat in politiek en samenleving steeds meer sprake is van krachten die zorgen voor escalatie. Wabeke vraagt zich af waarom partijen aan de ene kant meteen in actie komen en aan de andere kant niet even nadenken over hoe iets overkomt. Het is beter rustig met elkaar in gesprek te gaan en naar elkaars standpunten te luisteren.

Mediation in plaats van escalatie

Wabeke constateert dat er gelukkig ook sprake is van een tegenbeweging, te weten de opkomst van mediation. Overleg tussen partijen blijkt een stuk effectiever dan het voeren van strijd. Dat geldt ook in strafzaken.

Verdiep je in de situatie van de ander

Als partijen elkaar uitleggen hoe het zover heeft kunnen komen dat die klap werd gegeven, of die ruit ingegooid,, kan dat vaak al heel wat strijd voorkomen. Vanzelfsprekend moet er worden gesproken over vergoeding van aangerichte schade. Maar dat hoeft niet via een rechtszaak. Daar kunnen partijen onder begeleiding van een mediator prima zelf afspraken over maken. Zodat ze ook weer verder kunnen, als buren of als plaatsgenoten die elkaar tegenkomen in hun woonplaats.

Herstelbemiddeling – mediation in plaats van straf

Dick Veldink heeft inmiddels de nodige ervaring opgedaan als mediator in strafrecht zaken. Ook wel herstelbemiddeling genoemd. Dat kan ook ingezet worden buiten de rechtbank om, los van wel of niet een aangifte doen.

.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bel mij terug