Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Rechter wijst meer ontslagverzoeken af sinds invoering nieuwe wet

Werkgever krijgt geen toestemming voor ontslag 

Werkgevers krijgen bij de rechter vaker nul op het rekest in ontslagzaken. Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid wijst de rechter meer ontslagverzoeken af, zo signaleren arbeidsrechtdeskundigen. Voor werknemers kan dat financieel voordeel opleveren.

Arbeidsrecht advocaat Maarten van Gelderen onderzocht zo’n vijftig ontslagzaken, het leeuwendeel van de ontslagzaken die sinds de invoering van de nieuwe wet op 1 juli zijn gevoerd. De rechter stemde in 60 procent van de gevallen in met het ontslagverzoek. Voor juli 2015 was dat nog 90%

Meeste zaken onderling geregeld

De meeste geschillen worden overigens niet voor de rechter uitgevochten, maar onderling geregeld. De nieuwe Wet Werk en Zekerheid moest het ontslagrecht makkelijker en overzichtelijker maken. Een van de veranderingen is dat werkgevers zich alleen nog tot de rechter kunnen wenden wanneer sprake is van een conflict met de werknemer of ontslag vanwege verwijtbaar gedrag, dus niet meer bij reorganisaties of langdurige ziekte.

Nieuwe regels niet in voordeel werkgevers

Dit deel van de nieuwe wet blijkt niet in het voordeel van de werkgevers te zijn, zeggen meerdere arbeidsrechtsdeskundigen. In veel gevallen wijst de rechter het verzoek af omdat een goed onderbouwd dossier over het disfunctioneren van een medewerker ontbreekt. Rechters kijken veel kritischer naar redenen voor ontslag dan voor 1 juli. “Als je niet voldoet aan de eisen, wordt de werkgever genadeloos afgestraft”, signaleert ook jurist arbeidsrecht Pascal Besselink van juridisch dienstverlener DAS. Hij trekt dezelfde conclusie als Van Gelderen op basis van de laatste uitspraken.

Afwijzing van het ontslag doet de arbeidsrelatie weinig goeds. Vaak leidt dit alsnog tot een breuk, zegt arbeidsrechtadvocaat Van Gelderen. Volgens hem heeft de werknemer dan een goede kans om meer geld mee te krijgen. “Dat kan zomaar 20 tot 25 procent hoger uitpakken dan de transitievergoeding en soms wel 2 tot 3 keer hoger”.

In een situatie waarin u als werkgever een compleet, goed onderbouwd dossier heeft met betrekking tot het disfunctioneren van een medewerker kan het lonen de gang naar de rechter te maken. Vaker is dat echter niet het geval. Mediation kan dan een goede manier zijn er toch samen uit te komen.

Neem nu contact met ons op zodat u goed op de hoogte bent van de mogelijkheden en risico’s.

Neem met mij over dit onderwerp contact op

 

Bron: Algemeen Dagblad

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bel mij terug