Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Mediation in strafrecht – herstelbemiddeling

Herstelbemiddeling  – Nieuwe activiteit

Mediator mr. Dick Veldink  heeft recent de bevoegdheid behaald om mediation in het strafrecht te verzorgen, ook bekend als hertstelbemiddeling.  Herstelbemiddeling is een nieuwe tak van mediation.  Dick Veldink is reeds vele jaren actief als mediator op uiteenlopende terreinen.     Mediation in strafrecht is een nieuwe activiteit van zijn kantoor Veldink & Partners, gevestigd in Meppel en Heerenveen.

Herstelbemiddeling is in opkomst in Nederland. Bij zowel het ministerie van Veiligheid en Justitie als bij de verschillende relevante partijen in en om het strafrecht (de Raad voor de Rechtspraak, het Openbaar Ministerie, de politie, de Reclassering, Slachtofferhulp Nederland, Slachtoffer in Beeld, de Mediatonfederatie Nederland) is de afgelopen jaren een breed gedeelde behoefte ontstaan om de mogelijkheden van bemiddeling in het strafrecht te verkennen.

Gesprek dader en slachtoffer

Mediation in strafzaken is er op gericht dader en slachtoffer met elkaar in gesprek te brengen.  Het slachtoffer zit met onbeantwoorde vragen en is boos of bang.  Ook de dader kan met vragen zitten, bijvoorbeeld over hoe het nu met het slachtoffer gaat. Door in gesprek te gaan kan  voor het slachtoffer  de weg  worden gebaand  om het gebeurde te verwerken.  De dader kan reageren op de ervaringen van het slachtoffer.  Samen kunnen ze bespreken wat hersteld moet en kan worden en hoe dat dan vorm moet worden gegeven.   In tegenstelling tot het strafrecht, waar de dader centraal staat, is bij herstelrecht het slachtoffer de centrale partij.  Het  doel van herstelrecht is het herstellen van de schade die door een misdrijf is aangericht.  Het gaat dan  zowel om de emotionele gevolgen als over de materiële schadevergoeding.
Mediation in strafzaken werkt goed in veel voorkomende strafzaken, zoals bij vernieling
en mishandeling, stalking en bedreiging, diefstal en verduistering, belediging en agressie. Het initiatief kan zowel door de Rechtbank als door (één van) de partijen worden genomen.

Inmiddels  zijn op verschillende plaatsen Pilots uitgevoerd.  Mediation in Strafrecht is erkend als specialisme binnen de certificering van de Mediationfederatie Nederland.  Een MfN registermediator  kan zich specialiseren door middel van het volgen van een speciale opleiding.

Bent u betrokken in een strafzaak en staat u open voor herstelbemiddeling?  Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Neem met mij over dit onderwerp contact op

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bel mij terug