Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Transitievergoeding

Transitievergoeding niet verplicht bij beëindigingsovereenkomst

Sinds 1 juli 2015 is de werkgever verplicht een transitievergoeding te betalen aan zijn werknemer als de arbeidsovereenkomst  – die twee jaar of langer heeft geduurd – door de werkgever wordt opgezegd of niet verlengd. Vraag is of deze vergoeding ook verschuldigd is als partijen het samen eens zijn over de beëindiging.

Bij het sluiten van een beëindigingsovereenkomst wordt, teneinde het recht op WW van de werknemer veilig te stellen,  standaard opgenomen dat ontbinding gebeurt op initiatief van de werkgever.

Beëindigingsovereenkomst is geen opzegging

Uit een recente uitspraak blijkt dat het toekennen van een transitievergoeding daarbij niet verplicht is. In deze situatie diende  de werknemer achteraf bij de kantonrechter een verzoek in om alsnog een transitievergoeding te krijgen. Hij voerde daarbij aan dat de overeenkomst feitelijk door de werkgever was opgezegd en dat de werkgever, op grond van goed werkgeverschap, had moeten wijzen op het “recht” op transitievergoeding.

De kantonrechter (Rechtbank Midden-Nederland, 11 december 2015) concludeerde echter dat het hier niet om een opzegging ging, maar om een vaststellingsovereenkomst (met wederzijds goedvinden), temeer omdat in de overeenkomst werd verwezen naar de bepaling van artikel 7:900 BW (vaststellingsovereenkomst).

Uit de mondelinge behandeling kwam ook naar voren dat het juist de werknemer was die weg wilde om een eigen zaak te beginnen en al elders had gesolliciteerd.

Uiteraard hadden partijen kunnen onderhandelen over een transitievergoeding maar dat was niet gebeurd.

De wettelijke bedenktijd tenslotte had de werknemer kunnen benutten om juridisch advies in te winnen. De werknemer kreeg geen transitievergoeding.

Deskundig advies

Wilt u met uw werknemer of werkgever een vaststellingsovereenkomst tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst sluiten?
Wij adviseren u graag en hebben veel ervaring in het bemiddelen in arbeidszaken, zowel ter voortzetting als ter beëindiging van de samenwerking. Neem vrijblijvend contact op.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bel mij terug