Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Digitaal scheiden of Mediation online

Raad voor Rechtsbijstand  en digitaal scheiden

De Raad voor Rechtsbijstand wil het mogelijk maken in de (nabije) toekomst volledig digitaal van elkaar te scheiden. Recent heeft die organisatie (onderdeel van het Ministerie van Justitie) daarvoor een nieuwe versie van een daarvoor speciaal ontworpen programma gepubliceerd. Daarin maken de partijen samen een dossier aan, waarna het resultaat door een jurist wordt gecontroleerd.

Goede begeleiding noodzaak

“Digitaal” scheiden is al langer mogelijk via de zogenoemde online mediation. Juist in een online situatie is het van groot belang dat het proces volledig wordt  begeleid door een jurist met zowel kennis van het echtscheidingsrecht, de finesses in de praktijk én van het online behandelen en begeleiden daarvan.  De mediator kan ingrijpen ingeval er afspraken dreigen te worden gemaakt die fiscaal nadelig kunnen zijn, bijv. als één van partijen minder kennis blijkt te hebben, of beiden, of om tot goede afspraken te komen over een ouderschapsplan, alimentatie, verdeling van pensioenrechten etc. Mediation online is in specifieke situaties een heel goede methode, vooral voor mensen die echt niet met elkaar om tafel kunnen of willen, of ver van elkaar vandaan wonen.

Ook tussenvorm mogelijk

En natuurlijk is ook een “hybride” vorm mogelijk waarbij bijvoorbeeld eerst een gesprek wordt gehouden en daarna de zaak online gaat. Of juist als afsluiting het convenant toch in tegenwoordigheid van partijen gezamenlijk wordt ondertekend.
De bestaande regelingen voor een vergoeding voor rechtsbijstand zijn ook van toepassing op een online mediation traject.

Informatie

Veldink & Partners is vanaf 2009 actief met online Mediation, uitsluitend met deskundige juristen en gecertificeerde MfN registermediators.  Neem gerust contact op, wij informeren u graag en vrijblijvend.

Neem met mij over dit onderwerp contact op

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bel mij terug