Zes tips voor je huwelijksvoorwaarden
Huwelijkse voorwaarden moeten worden nageleefd
Mensen die onder huwelijkse voorwaarden trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten blijken in de praktijk nogal eens te vergeten wat is afgesproken. De voorwaarden worden niet, zoals dat heet “nageleefd”. Dat kan op termijn verstrekkende gevolgen hebben. Evenmin wordt zo af en toe bekeken of de voorwaarden nog wel passend zijn. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, maar kan in geval van een scheiding tot vervelende en onherstelbare consequenties leiden. Wat is het moment om de voorwaarden nog eens te bekijken?
Wanneer aanpassen?
1. Het is een gouden regel dergelijke zaken in “goede tijden” te regelen. Dus, loopt uw relatie geweldig, dan is dit een goed moment om tóch eens even de papieren erbij te pakken. Als het wat minder loopt misschien ook wel, overigens.
2. Koop van een eigen woning, zeker als hier sprake is van financiering met geld uit een van de families.
3. Geboorte van een kind. Houden beiden hun inkomen?
4. Starten of beëindigen eigen onderneming, bij een gemeenschap van goederen zijn beiden aansprakelijk voor bezittingen én schulden van de onderneming.
5. –Te verwachten – schenkingen of erfenissen. Worden deze gezamenlijk bezit? Dan moeten ze bij een eventuele scheiding gedeeld worden.
6. Vermogenstechnische zaken in relatie tot de fiscus. Als er sprake is van vermogen kan een finaal verrekenbeding bij overlijden van de ene partner de te betalen successierechten (erfbelasting) mogelijk beperken.
Advies
Wij kunnen u adequate begeleiding bieden om samen tot de voor u passende keuze te komen. Wij hebben een brede ervaring zowel met opstellen van huwelijksvoorwaarden als met het afwikkelen van voorwaarden bij echtscheiding en het vinden van een oplossing voor problemen die zich daarbij voordoen.