Steeds vaker mediation tussen gemeente en burger
Overheid zet vaker mediation in
Een mediator, die schakel je toch in bij een scheiding? Of als er problemen zijn in de werksfeer?
Dat klopt, maar ook voor gemeenten zijn mediators actief. Steeds vaker kiest de (lokale) overheid voor mediation. Dat zeggen de beroepsvereniging VMO, de Mediatorsfederatie Nederland (MfN) en hoogleraar mediation Dick Allewijn.
Onder leiding van een mediator samen naar een oplossing zoeken
De burger is steeds mondiger en goed op de hoogte met de materie waar het om gaat. Hij accepteert niet dat de overheid het alleen voor het zeggen heeft maar wil meepraten. De overheid kiest er daarom vaak voor een onafhankelijk mediator in te schakelen . Een voorbeeld is het voornemen van een gemeente om een theater te bouwen of uit te breiden en de omwonenden die bang zijn voor – extra – overlast. Onder leiding van een mediator kan gezamenlijk naar een oplossing worden gezocht.
Mediation opleiding populair bij burgemeesters
Dat mediation meer ingeburgerd raakt als instrument voor conflictmanagement, blijkt ook uit de populariteit van mediation opleidingen onder burgemeesters. De helft van de burgemeesters heeft inmiddels zo’n opleiding gedaan. Daarnaast is er sinds vorig jaar maart een bijzonder hoogleraar mediation, die valt onder de rechtenfaculteit van de VU.
Alles laten uitvechten is een destructief proces
“Alles laten uitvechten door juristen of advocaten wordt niet langer gepikt door de maatschappij”, zegt die hoogleraar, Dick Allewijn. Dat is vaak een destructief proces, dat escalerend werkt. Standpunten verharden en het gezamenlijke belang van een goede oplossing raakt ondergesneeuwd.
De leerstoel moet mediation in de brede zin naar een hoger plan tillen. Dat lijkt ook nodig, zegt Allewijn. Mediationvaardigheden worden weliswaar steeds vaker toegepast, maar dat gebeurt veelal nog informeel. Formele mediation vinden gemeenten vaak nog een stap te ver.
Kostenbesparing en wederzijdse tevredenheid door mediation
Er zijn zowel voordelen als nadelen aan mediation. Burgers kunnen in het geval van mediation met de overheid invloed uitoefenen op de oplossing van het geschil. Daarnaast zijn de totale kosten voor mediation vaak een stuk lager dan de juridische kosten die gemoeid zijn met een gerechtelijke procedure.
Daarnaast ga je samen op zoek naar een goede oplossing, waarbij beide partijen inspraak hebben. Dat leidt vaker tot een oplossing waarover beide partijen tevreden zijn.”
Nadelen van mediation
Een nadeel van mediation is dat een mediator nooit een beslissing kan afdwingen, zoals een rechter dat kan. Als een van beide partijen niet een werkelijke inspanning wil doen om tot een oplossing te komen, worden geld en tijd verspild.