Maximale duur van partneralimentatie gaat wijzigen
Eerste Kamer stemt in met beperking duur partneralimentatie
Na de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer ingestemd met het initiatief wetsvoorstel Beperking duur Partneralimentatie.
Als algemene regel wordt de duur van de verplichting tot het betalen van partneralimentatie de helft van de duur van het huwelijk, met een maximum van vijf jaar. Op dit moment is de maximale duur van deze verplichting 12 jaar. De wet treedt waarschijnlijk op 1 januari 2010 in werking.
Uitzonderingen maximale duur partneralimentatie ouderen
De nieuwe wet maakt twee uitzonderingen voor de vastgestelde maximale termijn: langdurige huwelijken en huwelijken met jonge kinderen.
Bij huwelijken langer dan 15 jaar waarbij de alimentatiegerechtigde niet meer dan 10 jaar jonger is dan de AOW-leeftijd: de duur van de partneralimentatie is maximaal 10 jaar.
Alimentatiegerechtigden van 50 jaar en ouder, die langer dan 15 jaar zijn getrouwd: voor deze groep is een overgangsmaatregel getroffen. Zij hebben recht op 10 jaar alimentatie. Deze extra maatregel vervalt na zeven jaren.
Partneralimentatie als je jonge kinderen hebt
Bij huwelijken met kinderen die de leeftijd van 12 jaar nog niet hebben bereikt wordt de duur van de partneralimentatie maximaal 12 jaar.
Hardheidsclausule partneralimentatie in schrijnende gevallen
In de nieuwe wet is een hardheidsclausule voor schrijnende gevallen opgenomen en is voorzien in overgangsrecht. Hoe dat er precies uitziet is uiteraard afhankelijk van uw individuele situatie.
Alimentatie: Zorg voor een goede berekening
Bij het opstellen van een alimentatieberekening moet rekening worden gehouden met uiteenlopende aspecten, waaronder de fiscale gevolgen. En natuurlijk uw eigen wensen in deze! In een mediationtraject bent u vrij samen afspraken te maken die het best recht doen aan uw specifieke situatie.
Aanpassen alimentatie
Natuurlijk kan het gebeuren dat de gemaakte afspraken op enig moment niet meer passend zijn doordat omstandigheden zijn gewijzigd. Dan is het altijd mogelijk om nieuwe afspraken te maken in gezamenlijk overleg. De mediator kan u daarin begeleiden. Of, als het niet lukt samen tot overeenstemming te komen, door middel van het indienen van een verzoek bij de Rechtbank.
Veldink & Partners heeft brede ervaring als het gaat om het begeleiden van het proces om tot afspraken te komen én in het opstellen van een berekening.
Maak vrijblijvend een afspraak!