Vechtscheidingsclausule, goed plan of niet?
Notaris biedt vechtscheidingsclausule aan, goed plan of niet?
Bij het begin van een relatie is het niet fijn om na te denken over de mogelijkheid dat de relatie op enig moment zal eindigen. Toch krijgen vanaf nu mensen die gaan trouwen een anti-vechtscheidingsclausule aangeboden bij de notaris.
“Het is niet zo gezellig”, geeft Lucienne van der Geld gelijk toe. Zij is directeur van het Netwerk Notarissen, een samenwerkingsverband tussen 160 notariskantoren in Nederland. “Maar je moet ook realistisch zijn. Veel mensen gaan weer uit elkaar. Van de samenwoners zelfs de helft van alle stellen.”
Boetes
De speciale clausule is bedoeld om langdurige conflicten zo veel mogelijk te voorkomen. Bijvoorbeeld door vast te leggen hoelang iemand er maximaal over mag doen om te reageren op documenten. Of zwart op wit vast te leggen dat ze geen spullen van elkaar mogen beschadigen. Als stok achter de deur, zijn aan sommige afspraken boetes verbonden.
Beter plan: Mediation
Het kan natuurlijk:een anti-vechtscheidingsclausule opnemen in je huwelijjksvoorwaarden. Toch is het maar de vraag of een vechtscheiding daarmee echt wordt voorkomen. Zwart op wit vastleggen, boetes….alle ingrediënten om alsnog eens flink tegen elkaar te procederen.
Je kunt ook tevoren afspreken dat, mocht het zover komen, je samen naar de mediator gaat.
Mediation bij scheiding
De realiteit is dat ruim 40 procent van de relaties strandt. Dan moeten er zaken geregeld worden. Dat kun je ook gewoon in goed overleg doen, samen bij de mediator. Je hoeft elkaar dan niet om de oren te slaan met korter of langer geleden gemaakte afspraken. De omstandigheden zullen in de loop van de tijd gewijzigd zijn en het is maar de vraag of sommige afspraken dan nog zo handig zijn. Bij mediation maak je zélf de afspraken en bepaal je zélf hoe jullie de zaken regelen.
Mediation bij Veldink & Partners
Bij Veldink & Partners bieden wij zowel de reguliere mediation aan als mediation on line.