Verdeling bij scheiding: denk om de fiscale gevolgen
Afspraken bij scheiding kunnen onvoorziene fiscale gevolgen hebben
Bij het maken van financiële afspraken rond een scheiding is het belangrijk ook de fiscale gevolgen van die afspraken in beeld te brengen. In principe ben je vrij om met elkaar af te spreken wat je zelf wilt. Toch kan zo’n afspraak grote, niet voorziene gevolgen hebben. Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof Den Haag, waardoor één van de expartners een fors bedrag aan belasting moet betalen. De volledig uitspraak leest u hier:
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHDHA:2018:1825
Afzien van overwaarde of afkoop partneralimentatie
Kort samengevat: Man en vrouw spreken af over en weer afstand te doen van hun rechten op alimentatie.
Ter compensatie zal de man afstand doen van de overwaarde van een van hun woningen. Bij de aangifte inkomstenbelasting voert de man het bedrag van de overwaarde waar hij afstand van heeft gedaan op als afkoop partneralimentatie.
Partneralimentatie ontvangen is fiscaal belast
Over partneralimentatie moet je belasting betalen. De vrouw krijgt tot haar schrik een belastingaanslag van ruim € 50.000. Ze gaat naar de rechter. En verliest de zaak.
Dat is bijzonder zuur. Dit voorbeeld illustreert nog eens hoe belangrijk het is ook de fiscale aspecten van de afspraken goed te onderzoeken.
Fiscale aspecten scheiding vragen om goed advies
Wij adviseren en begeleiden u graag, ook bij de fiscale aspecten van de scheiding. Denk bijvoorbeeld ook aan kindgebonden budget, huurtoeslag, zorgtoeslag, bijdrage kinderopvang etc.
Gaat het om een complexe fiscale situatie dan zullen wij u altijd adviseren een ter zake deskundige te raadplegen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvende afspraak.