Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Verenigingen

Wet toezicht bestuur verenigingen

vereniging

Moeten wij hier iets mee als bestuur?

Heeft dit gevolgen voor onze vereniging?

U bent bestuurslid van een vereniging. Dat kunnen allerlei verenigingen zijn: van voetbal tot biljart, duivensport, de personeelsvereniging,  de visclub, maar ook beroepsorganisaties. Van klein tot groot dus.

De vereniging heeft meestal, zoals dat heet rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat de vereniging een zelfstandig rechtspersoon is. Meestal is dat zo geregeld om te voorkomen dat bestuursleden zelf persoonlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld voor schulden van de vereniging.

Vanaf 1 juli 2021 is een nieuwe wet van kracht: de wet bestuur en toezicht rechtspersonen. Het doel van deze wet is ervoor te zorgen dat de kwaliteit van bestuur en toezicht bij verenigingen en stichtingen wordt verbeterd.

Eisen van de wet

De nieuwe wet eist dat het bestuur van een vereniging zó is ingericht dat er sprake is van een vorm van toezicht. Dat kan bijvoorbeeld door te werken met een algemeen bestuur en een dagelijks bestuur. Het algemeen bestuur ziet dan toe op de besluiten van het dagelijks bestuur.

De wet regelt ook dat, als de vereniging failliet gaat en er naar het oordeel van de rechter sprake is van onbehoorlijke taakvervulling, een bestuurder tóch aansprakelijk kan worden gesteld.

Verder moeten afspraken worden gemaakt over situaties waarin een bestuurder is overleden of door bijvoorbeeld ziekte geen stem kan uitbrengen.

Heeft deze wet gevolgen voor úw vereniging?

De wet stimuleert om in elk geval het gesprek aan te gaan over de manier waarop het bestuur en toezicht binnen uw vereniging het best geregeld kan worden.

Juridisch Advies

Wij gaan graag met u in gesprek om te bespreken of in de specifieke situatie van uw vereniging aanpassingen nodig zijn.  Neem vrijblijvend contact op om te bespreken op  welke manier wij u van dienst kunnen zijn.

Contact – Veldink & Partners (veldink-partners.nl)

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bel mij terug